کاروان سرای کبوترخان

 

تاریخچه

کاروان سرای کبوترخان رفسنجان یکی از قدیمی ترین و ارزشمند ترین بناهای تاریخی این منطقه است که دارای نقوش برجسته و آجرکاری های زیبایی است. ساختارو پلان های این کاروان سرا مشابه سایر کاروان سراهای ساخته شده در عصر صفویه است، با این تفاوت که در چهار گوشه آن چهار برج احداث شده است. اما سنگ نوشته ای که در سردر این بنا وجود دارد قدمت آن را به زمان زندیه باز می گرداند و به همین دلیل اختلاف نظرهایی در مورد زمان ساخت آن وجود دارد.

علی عبداللهی نیا مولف کتاب «تاریخ رفسنجان» در مورد کاروان سرای کبوترخان رفسنجان به نقل از استاد باستانی پاریزی این چنین می نویسد: «شاه عباس صفوی با همراه خود به سرعت از رفسنجان، بیاض و انار گذشته بود و پس از آن در محل کرمانشاه که قنات خراب بود در سایه اسب استراحت نمود. در همین وقت گنجعلی خان و همراهانش سر رسیدند و از شاه برای پذیرایی دعوت کردند که شاه دعوت را بپذیرفت و به والی کرمان گفت: در صورتی که می خواهی رضایت شاه را به دست آوری هزینه مهمانی را خرج آبادانی این راه کن و در این مسیر کاروانسرایی احداث کنند تا مسافرین مجبور به استراحت در سایه اسب خود نباشند. پس از این ماجرا گنجعلی هان دستور داد که در مسیر یزد به کرمان چندین کاروانسرا بسازند که از جمله آن ها می توان به کاروان سرا کبوترخان، کرمانشاه، شمش، انار، کشکوئیه  و ... اشاره نمود».

نقشه و معرفی بخش های مختلف

کاروان سرای کبوترخان رفسنجان دارای مساحتی معادل با 2000 متر مربع است که 400 متر آن را حیاط در برگرفته و مابقی ساخت فضاهای سرپوشیده اختصاص داده شده است. آجرکاری ها و تزئیناتی که در بخش های مختلف این کاروان سرا صورت گرفته آن را به یکی از مهم ترین بناهای باستانی این منطقه تبدیل کرده است و نام آن را به عنوان یک آثار باستانی در سال 1381 در فهرست آثار ملی ثبت نموده اند. مسافرانی که به بناهای تاریخی علاقمند هستند و با تهیه بلیط هواپیما رفسنجان می خواهند به این منطقه سفر کنند می توانند از این کاروان سرای زیبا بازدید نمایند.

شرایط بازدید

Comments

Popular posts from this blog

پخت بریانی در اصفهان

موج پنجم کرونا در آستانه ورود به اصفهان/افزایش ۳۰ درصدی مواد مثبت

تامین کالاهای اساسی مورد نیاز در ماه مبارک رمضان