تمام آثار تاریخی شهر اصفهان

 اصفهان در گذشته به نام سپاهان معروف بود. احتمالا از عصر ساسانیان که سپاهیان (اسپهان) در دشت حاصلخیز اطراف شهر گرد آمدند به این نام خوانده شده است

تمام آثار تاریخی شهر اصفهان
میدان نقش جهان اصفهان

اصفهان در گذشته به نام سپاهان معروف بود. احتمالا از عصر ساسانیان که سپاهیان (اسپهان) در دشت حاصلخیز اطراف شهر گرد آمدند به این نام خوانده شده است.

تاریخچه اصفهان

این شهر در عهد اشکانیان مرکز و پایتخت یکی از ایالت های وسیعی بود که تحت فرمان ملاک اشکانی قرار داشت. قدمت طولانی و معماری ارزشمند بناهای تاریخی اصفهان سبب شده که برخی از آثار تاریخی منطقه مانند: میدان بزرگ نقش جهان در فهرست آثار ثبت شده، سازمان ملی یونسکو قرار گیرند. اصفهان در سال ۱۹ هجری قمری بدون جنگ و خونریزی و با انعقاد یک صلحنامه به دست سپاهیان اسلام افتاد و جزیی از سرزمین وسیعی شد که اسلام بر آن حکومت می کرد. در قرن چهارم هجری در زمان آل زیار و آل بویه به عنوان پایتخت مورد استفاده قرار گرفت.

در قرن پنجم، در دوران سلجوقیان پایتخت امپراطوری وسیعی شد که یک مرز آن رود سیحون و مرز دیگرش سواحل شرقی دریای مدیترانه بود. غارت وحشیانه شهر به دست تیمور لنگ و قتل عام ساکنان آن در سال ۷۸۹ قمری اصفهان را به وضع اسف باری دچار کرد. در زمان اولین حکمرانان صفوی در قرن دهم هجری، اصفهان از مراکز مهم تجارت، فرهنگ و صنعت گردید. در اوایل قرن یازدهم (۱۰۰۶ قمری) پایتخت شاه عباس از قزوین به اصفهان انتقال یافت و قریب یک قرن و نیم این شهر پایتخت سلسله صفویه بوده و به همین واسطه از شهرت جهانی برخوردار شد.

مکان های تاریخی شهر اصفهان

مجموعه میدان نقش جهان اصفهان

موقعیت: مرکز شهر اصفهان

سایر توضیحات: میدان نقش جهان اصفهان، یکی از زیباترین میدان های جهان به طول تقریبی ۵۰۷ و عرض ۱۵۸ متر، همانند زنجیری چهار اثر تاریخی بی نظیر دنیا به هم پیوند داده است: مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام، سر درب بازار قیصریه و کاخ عالی قاپو میدان نقش جهان به جای میدان کوچکی که از دوران تیموریان باقی مانده بود احداث گردید. به هنگامی که دو مسجد امام و شیخ لطف الله و سردر بازار قیصریه ساخته شد این سه بنا با طاقهای متحدالشکل به هم مربوط شدند و با پایان یافتن میدان و خاتمه تزئینات، کف آن شن ریزی و مسطح شد. از این زمان بود که میدان برای انجام مسابقات و بازی های معمول آن عصر مانند چوگان و قاپوق اندازی مورد استفاده قرار می گرفت و سان و رژه سربازان و سپاهیان نیز در همین محل انجام می شد. دو ستون سنگی که در جلو مسجد امام واقع شده و قرینه آنها نیز روبروی بازار قیصریه قرار دارد بیانگر انجام بازی چوگان و سایر ورزش ها در میدان می باشد.

1. مسجد امام (مسجد شاه سابق)

موقعیت: در ضلع جنوبی میدان نقش جهان اصفهان قرار دارد.

سال ساخت: ۱۰۲۰ هجری قمری به دستور و هزینه شاه عباس اول صفوی

معمار: استاد علی اکبر اصفهانی

مساحت: ۱۲۲۶۴ متر مربع

سایر توضیحات: مسجد دارای صحن مرکزی با چهار ایوان در چهار جهت اصلی، رواق ها، گنبدخانه و شبستان، دو مدرسه با صحن و حجره، دو مناره به ارتفاع ۴۳ متر مشرف به میدان نقش جهان می باشد. کاشی کاری های مسجد در نوع خود بی نظیر هستند.

2. کاخ عالی قاپو

موقعیت: ضلع غربی میدان نقش جهان، روبروی مسجد شیخ لطف الله

سایر توضیحات: از کاخهای عهد صفوی است که به فرمان شاه عباس اول در ۶ طبقه با تزئینات منحصر به فرد ساخته شده است.

3. مسجد شیخ لطف الله

موقعیت: ضلع شرقی میدان نقش جهان و مقابل عمارت عالی قاپو .

سایر توضیحات: از شاهکارهای معماری و کاشیکاری قرن ۱۱ هجری که به فرمان شاه عباس ساخته شد.

شرح حال: شیخ لطف الله از علمای بزرگ شیعه از جبل عامل لبنان بود. وی به دعوت شاه عباس اول مقیم اصفهان شد و این مسجد برای تدریس و نماز به وی اختصاص داده شده بود.

Comments

Popular posts from this blog

پخت بریانی در اصفهان

موج پنجم کرونا در آستانه ورود به اصفهان/افزایش ۳۰ درصدی مواد مثبت

تامین کالاهای اساسی مورد نیاز در ماه مبارک رمضان