هتل عباسی اصفهان گنجینه ای ارزشمند از هنر و معماری ایران
هتل عباسی اصفهان,هتل شاه عباسی,تصاویر هتل عباسی اصفهان
هتل عباسی اصفهان تاریخی ترین هتل ایران
آشنایی با هتل عباسی اصفهان
هتل عباسی یا هتل شاه عباسی از زیباترین هتل های خاورمیانه است که به دستور شاه سلطان حسین صفوی ساخته شده و به کاروانسرای مادر شاه معروف است. هتل عباسی از ارزشمندترین آثار دوران صفویه محسوب می شود.
هتل عباسی زیباترین هتل خاورمیانه
در دوره صفـوی، شهر اصفهان از چنان عظمت و شکوهی بهره مند شد که نصف جهانش نامـیدند. در میان آثار معماری باقیمانده از عصر صفوی، مجموعـه مدرسـه، بازارچه و کاروانسـرایـی برجـای مانـده است که در کنـار خیـابان چـهارباغ اصفهان چون گوهری یگانه می درخشد.
این مجموعه به دستور شاه سلطان حسین صفوی ساخته شد و وی این مجموعه را به مادر خویش پیشکش نمود و بههمین دلیل در زمان قدیم این مکان به کاروانسرای مادر شاه معروف بود.
کاروانسرای عباسی که از ارزشمندترین آثار دوره صفویه محسوب میشود، در حوالی خیابان چهارباغ و در خیابان آمادگاه قرار دارد. این کاروانسرا سالها محل آمد و شد و مکانی برای تجارت در شهر اصفهان بود اما در پایان حکومت صفویان با حمله افغانها به اصفهان، آسیبهای جدی به این مجموعه وارد شد. بعدها بازسازیهایی در آنها صورت گرفت و نقاشیهایی از دوره قاجاریه نشان میدهد که کاروانسرا، مدرسه و بازار در آن زمان همچنان پابرجا بوده اند.
قبل از مرمت و بازسازی از آن برای مکانی بهمنظور توقف کامیونهای حامل قند و شکر استفاده میشد. در ازای پرداخته ماهانه ۳۰ ریال ساختمان هتل عباسی به اداره قند و شکر اجاره داده شد.
سال ۱۳۳۶ شرکت بیمه ایران با طرح آندره گدار (رئیس و مشاور اداره باستانشناسی وقت) شروع به مرمت و بازسازی این بنا کردند. پس از پایان بازسازی اسم این کاروانسرا به مهمانسرای عباسی تغییر کرد. زمانیکه بازسازی روی آن انجام میشد، سعی بر این بود که مرمت و بازسازی آن مطابق طرحهای صفوی باشد.
در تزئینات داخلی نیز نمایش جلوههای هنر ایرانی در دستور کار قرار گرفت و سرانجام در سال 1345 این هتل باشکوه و مجلل افتتاح شد. از سال 1357 نیز نام هتل شاه عباس به هتل عباسی تغییر یافت و امروزه شکوه و زیبایی این هتل بزرگ، زبانزد مردم ایران و جهان شده است.
در ابتدا گروه هتلداری نگرسکو که در آن زمان از بزرگترین گروههای هتلداری جهان محسوب میشدند، مدیریت این مکان را بر عهده گرفتند. پس از گذشت دو سال افراد ایرانی مدیریت آن را قبول کردند.
سال ۱۳۵۱ شرکت بیمه ایران بهمنظور گسترش هتل عباسی زمینی را با مساحت ۱۱۵۰۰ مترمربع در قسمت شرقی هتل خریدند. پس از آن تعدادیاز طراحان ایرانی به سرپرستی مهندس ابراهیمیان شروع به طراحی قسمتهای این زمین به سبک معماری ایرانی کردند. در ضلع شرقی هتل عباسی ۸۰ اتاق، رستوران، سالن آمفیتئاتر وسیع و بسیاری امکاناتی دیگر ساخته شد. هتل عباسی هنوز پس از گذشت چندین سال در حال خدمترسانی به مسافران و گردشگران است.
نگاهی به معماری هتل عباسی
امکانات هتل عباسی اصفهان,معماری هتل عباسی,عکس قدیمی از مهمانسرای عباسی
معماری هتل عباسی یا همان کاروانسرای مادر شاه، شباهت زیادی به میدان نقش جهان دارد
معماری ساختمان هتل عباسی یا همان کاروانسرای مادر، شباهت زیادی به میدان نقش جهان دارد. وقتی وارد این هتل زیبا می شوید، شاید ابتدا احساس کنید که این بنا یک نسخه کوچکتر از میدان نقش جهان می باشد. معماری کاروانسرای مادر مانند سایر ساختمان های ساخته شده در دوران صفویه، تاکید زیادی روی تزئینات داشته است و قطعا روزگاری شما می توانستید که در جای جای این کارواسرای زیبا کاشی کاری ها، چوب بری ها، شیشه کاری ها و … را ببینید.
سبک معماری هتل عباسی، سبک صفوی و بخشی از آن نیز قاجاری است. پلان معماری هتل عباسی به صورت چهار ایوانیست و در هر ایوان حجرههای دو طبقه قرار دارند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید برخلاف تصور عموم، بازرگانان ثروتمند هنگام اقامت در کاروانسرا، اتاقهای طبقه پایین را اغلب انتخاب میکردند، زیرا هم در تابستان خنکتر و هم به انبار کالاهایشان نزدیکتر بودند.
در آن زمان در صحن مرکزی کاروانسرا سکویی دراز برای پیاده کردن بارها تعبیه شده بود و اصطبلهایی نیز برای تیمار چهارپایان بارکش وجود داشت. ایوان شمالی کاروانسرا به بازارچه شاهی و ایوان جنوبی به باغ فتح آباد باز می شد که امروز چیزی از آن آثار برجای نیست.
حیاط هتل عباسی با باغچهها و گلهای رنگارنگ زیبا شده است و نهر کوچکی به نام "فرّ شادی" از میان آن عبور می کند.
در بازسازی کاروانسرا دو هدف در نظر بود: حفظ اصالت نمای بیرونی، و تبدیل حجره های کاروانسرا به اتاقهای مهمانسرا. نخست دیوارها و سقفها بازسازی گردید. سپس اجزای آسیب دیده مهار و قالب بندی شد و خشت خام با آجر یا بتون جایگزین گردید. اکنون در اتاقهای مجلل سمت شمالی، نمونه کامل و تقریبا دست نخورده دیوارهای قطور و تاق ضربی های مشهور به تاق و چشمه و تاقچه ها و رفهای سیصد سال پیش را می توان مشاهده کرد.
همچنین سعی شده است تا پنجرهها و دربها شکل اولیه خود را حفظ کنند. پنجرههای چوبی که با هنر گرهچینی آمیخته شدهاند و دربها نیز با نقاشیهای خوش رنگ و لعاب، ضیافتی از رنگ به راه انداختهاند که به نظر میرسد چندین روز باید وقت گذاشت تا بتوان تمام جزئیات و زیباییهای آنها کشف کرد.
Comments
Post a Comment