اسراری که درباره پل شهرستان نمیدانستید؟
پل شهرستان یا پل جی
پل شهرستان اصفهان، یکی از قدیمی ترین پل های رودخانه زاینده رود میباشد . این پل، جزء بناهای تاریخی و معروف شهر اصفهان بوده که با اسم های پل جی و پل جسر حسین هم شناخته ميشود.
پل شهرستان یکی از قدیمی ترین پل های اصفهان:
پل شهرستان یا پل جی یا پل جسر حسین قدیمی ترین پل اصفهان روی رودخانهٔ زاینده رود است. این پل در زمان ساسانیان ایجاد شد و در زمان دیلمیان و سلجوقیان تعمیر و مرمت شده است. پل شهرستان در جی قدیم در شرق اصفهان واقع شده است.
پایه های آن بر روی سنگهای طبيعي کف رودخانه استوار گردیده است. طول پل از ستون مدور آجری تا انتهای سنگفرش قدیمی، در حدود ۱۰۵ متر و عرض آن از ۴/ ۲۵ تا ۵ متر متغیر است. جهت پل، شمالی- جنوبی با کمی انحراف است.
پل شهرستان دارای یازده چشمه و دوازده پایه سنگی بزرگ است. ولی قسمت بالایی پل که جهت عبور و مرور بوده خراب شده است و تنها پیاده میتوان از روی آن عبور کرد.
این پل در واقع یک پل جنگي و نظامي بوده است. از نظر معماري و قدمت زمان ساختمان در مجموعه پل های قدیمی ایران فقط پل دزفول و پل شوشتر با این پل برابری ميکنند . اثرهای بر جای مانده مسجد جامع جی از زمان سلاجقه و آرامگاه الراشد بالله خلیفه عباسی و قلعه قدیمی اصفهان به اسم سارویه( کهندژ) و حصار جی را در نزدیکی این پل تاریخی میتوان مشاهده کرد. در نزدیکی این پل از دیر باز مردمانی زیسته اند که هنوز هم با پسوند فامیل شهرستانی میتوان آنان را یافت.
پل شهرستان اصفهان
مصالح ساختمان بکار رفته در پل شهرستان که پلی باستانی است از سنگ، آجر، خشت و ملات است. پل روی بستر صخره اى رودخانه احداث شده است. در قدیم، براى ایجاد پل ها، بستر صخره اى رودخانه انتخاب مى شد. همچنين محل موردنظر را جایى انتخاب مى کردند که رودخانه باریک شده است. این روش، براى استحکام و صرفه جویى در مصرف مصالح در ساختمان پل بکار گرفته مى شد.
در این روش، اول صخره را تراشیده بعد با سنگ و ساروج، پایه هاى پل را بوجود مى آوردند. در ساختن پل شهرستان هم از همین روش استفاده شده است و پایه ها را از سنگ لاشه و ساروج ساخته اند.
پل شهرستان اصفهان در تاریخ ۱ دی ماه ۱۳۴۸ با شمارهٔ ثبت ۸۸۹ بعنوان یکی از اثرهای ملي ایران به ثبت رسیده است.
پل شهرستان، قدیمی ترین پل های رودخانه زاینده رود
علت نامگذاری پل شهرستان:
علل آن که این پل شهرستان نامیده ميشود این است که در روستائی به همین اسم در شرق اصفهان واقع شده است. در نزدیکی پل، بقعه الراشد بالله، خلیفه عباسی قرار دارد که در سال ۵۳۲ هجری قمری در اصفهان به دست یکی از فدائیان اسماعیلی کشته شد.
علل شهرت پل شهرستان چیست؟
خوشبختانه امروزه هم در کنار این پل تاریخی محل برگزاری نمایشگاههای بین المللی اصفهان را انتخاب نموده اند ، از این جهت پیوسته شهروندان اصفهان با برگزاری نمایشگاههای گوناگون با عبور از این پل می توانند آثار اقتدار ایران زمین در گذشته را مشاهده نمایند.
Comments
Post a Comment